<<Strona główna

Vege grill: seitan z chermoulÄ… i cukiniÄ…

Autor: thiessa @ 9:49pm, Sobota 31 Lipiec 2010.


Pisałam już w innym miejscu, że dla potrzeb żywieniowych naszego dziecka wymyśliliśmy z mężem historię o dziadku wegetarianinie, który mieszka w chatce pod lasem, ma ogromną spiżarnię, w której przechowuje to wszystko, co zebrał na swoim polu. Dziadek wszystko robi sam: przetwory na zimę, sery, tofu i seitan z własnej mąki. Za każdym razem, kiedy dziadek zaprasza swoich znajomych na grilla serwuje im różnego rodzaju warzywa i grillowany seitan. Przyjaciele są natomiast przekonani, iż jest to mięso. W ten sposób seitan zyskał miano "oszukańczego mięska dziadka". Dzięki całej tej historii Syn z wielkim zadowoleniem zjada kanapkę z seitanem, sałatą i pomidorem. Lubi słuchać też opowieści o tym jak dziadek go przygotowuje. Posłuchajcie i Wy.


OPOWIEŚĆ DZIADKA O TYM JAK ZROBIĆ SEJTAN

Dziadek idzie do swojej spiżarni i zdejmuje z półki woreczek mąki zwykłej lub razowej. Mąka pochodzi z jego własnego pola a mieli ją jego znajomy młynarz, kolega z lat szkolnych, który mieszka w pobliskiej wsi. Mąka ta powinna zawierać dużo białka, ponad 10g na 100g mąki. Dziadek odmierza na swojej przedwojennej wadze jeden kilogram i po dodaniu wody wyrabia przez 10 minut ciasto, które powinno mieć konsystencję pierogowego. Po wyrobieniu zalewa ciasto wodą i odstawia je przynajmniej na 2 godziny a najlepiej na całą noc. O świcie, bo dziadek wstaje o wschodzie słońca, kontynuuje produkcję seitanu. Odlewa wodę, wlewa nowej i ugniata ciasto rękoma w wodzie. Otrzymany krochmal wylewa i pokrywa ciasto następną porcją wody. Powtarza tą czynność, dopóki woda nie będzie czysta. W ten sposób otrzymuje seitan. Część seitanu kroi w kostkę a pozostałą część naciąga w dłoniach. Jeżeli ciasto jest wystarczająco cienko naciągnięte kroi je nożyczkami na kawałki.
W większym garnku zagotowuje wodę z własnymi, ekologicznymi warzywami: marchewką, pietruszką, selerem, porem, czasem cebulą, czasem koprem włoskim, dodaje listek laurowy, ziele angielskie i sos sojowy. Do gotującego się wywaru wrzuca pojedynczo kawałki seitanu, zmniejsza ogień i gotuje przez 1,5-2 godziny. Po tym czasie seitan jest gotowy. Czasem dziadek przyrządza go z podwójnej ilości mąki i część zamraża, wraz z wywarem, w którym się gotował. Zawsze oddzielne zamraża kostki seitanu na gulasz, a oddzielnie kotleciki na grilla.


Kotlety z seitanu należy odcisnąć z nadmiaru wywaru, w którym się gotowały i posmarować z jednej strony chermoulą, część jej odkładając. Tak przygotowany seitan pozostawiamy do zamarynowania przez 1/2-1 godz. po tym czasie kotleciki grillujemy z obu stron, najpierw stronę nieposmarowaną a następnie krócej tą posmarowaną. Zgrillowane smarujemy odrobiną odłożonej świeżej chermouli.
Do grillowanego seitana podajemy grillowane warzywa. Tym razem jest to cukinia, posmarowana oliwą i posypaną czerwonym pieprzem. Przepis na chermoulę podawałam już kilka razy, przy innych daniach, ale podaję jeszcze raz.

Chermoula

1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej papryki,
szczypta chilli,
szczypta soli,
4 łyżki posiekanej kolendry,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jeszcze nie próbowaÅ‚am... a wyglÄ…da naprawdÄ™ kuszÄ…co...

pinos - 10:49am, Niedziela 1 Sierpień 2010.

bardzo fajne :)))
A bajka niezła o dziadku

margot - 5:42pm, Niedziela 1 Sierpień 2010.

sama robisz seitan?

aga-aa@gazeta.pl - 5:44pm, Niedziela 1 Sierpień 2010.

Pinios nie nalezy spodziewac sie zadnych ochow i achow, bo z seitanem tak jak z tofu, wszystko zalezy od tego jak go przyrzadzimy, ale z chermoula wszystko jest pyszne.

Margot mamy jeszcze pare tego typu bajek na uzytek naszego dziecka.

Aga tak, robie sama od dawien dawna. Kiedy pierwszy raz sie dowiedzialam o jego istnieniu mialam lat 13. To bylo ponad 20 lat temu, konczyla sie komuna a dla mnie byla to duzo ciekawostka kulinarna. Wtedy znalam go pod nazwa "gluten" i wiele lat pozniej, juz w dobie internetu stwierdzilam, ze moj poczciwy gluten to dla innych seitan.

thiessa - 7:35pm, Niedziela 1 Sierpień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów