
Vege grill: seitan z chermoulÄ… i cukiniÄ…
Autor: thiessa @ 9:49pm, Sobota 31 Lipiec 2010.
Pisałam już w innym miejscu, że dla potrzeb żywieniowych naszego dziecka wymyśliliśmy z mężem historię o dziadku wegetarianinie, który mieszka w chatce pod lasem, ma ogromną spiżarnię, w której przechowuje to wszystko, co zebrał na swoim polu. Dziadek wszystko robi sam: przetwory na zimę, sery, tofu i seitan z własnej mąki. Za każdym razem, kiedy dziadek zaprasza swoich znajomych na grilla serwuje im różnego rodzaju warzywa i grillowany seitan. Przyjaciele są natomiast przekonani, iż jest to mięso. W ten sposób seitan zyskał miano "oszukańczego mięska dziadka". Dzięki całej tej historii Syn z wielkim zadowoleniem zjada kanapkę z seitanem, sałatą i pomidorem. Lubi słuchać też opowieści o tym jak dziadek go przygotowuje. Posłuchajcie i Wy.
OPOWIEŚĆ DZIADKA O TYM JAK ZROBIĆ SEJTAN
Dziadek idzie do swojej spiżarni i zdejmuje z półki woreczek mąki zwykłej lub razowej. Mąka pochodzi z jego własnego pola a mieli ją jego znajomy młynarz, kolega z lat szkolnych, który mieszka w pobliskiej wsi. Mąka ta powinna zawierać dużo białka, ponad 10g na 100g mąki. Dziadek odmierza na swojej przedwojennej wadze jeden kilogram i po dodaniu wody wyrabia przez 10 minut ciasto, które powinno mieć konsystencję pierogowego. Po wyrobieniu zalewa ciasto wodą i odstawia je przynajmniej na 2 godziny a najlepiej na całą noc. O świcie, bo dziadek wstaje o wschodzie słońca, kontynuuje produkcję seitanu. Odlewa wodę, wlewa nowej i ugniata ciasto rękoma w wodzie. Otrzymany krochmal wylewa i pokrywa ciasto następną porcją wody. Powtarza tą czynność, dopóki woda nie będzie czysta. W ten sposób otrzymuje seitan. Część seitanu kroi w kostkę a pozostałą część naciąga w dłoniach. Jeżeli ciasto jest wystarczająco cienko naciągnięte kroi je nożyczkami na kawałki.
W większym garnku zagotowuje wodę z własnymi, ekologicznymi warzywami: marchewką, pietruszką, selerem, porem, czasem cebulą, czasem koprem włoskim, dodaje listek laurowy, ziele angielskie i sos sojowy. Do gotującego się wywaru wrzuca pojedynczo kawałki seitanu, zmniejsza ogień i gotuje przez 1,5-2 godziny. Po tym czasie seitan jest gotowy. Czasem dziadek przyrządza go z podwójnej ilości mąki i część zamraża, wraz z wywarem, w którym się gotował. Zawsze oddzielne zamraża kostki seitanu na gulasz, a oddzielnie kotleciki na grilla.
Do grillowanego seitana podajemy grillowane warzywa. Tym razem jest to cukinia, posmarowana oliwą i posypaną czerwonym pieprzem. Przepis na chermoulę podawałam już kilka razy, przy innych daniach, ale podaję jeszcze raz.
Chermoula
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej papryki,
szczypta chilli,
szczypta soli,
4 łyżki posiekanej kolendry,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy
Komentarze
Jeszcze nie próbowaÅ‚am... a wyglÄ…da naprawdÄ™ kuszÄ…co...
pinos - 10:49am, Niedziela 1 Sierpień 2010.
bardzo fajne :)))
A bajka niezła o dziadku
margot - 5:42pm, Niedziela 1 Sierpień 2010.
sama robisz seitan?
aga-aa@gazeta.pl - 5:44pm, Niedziela 1 Sierpień 2010.
Pinios nie nalezy spodziewac sie zadnych ochow i achow, bo z seitanem tak jak z tofu, wszystko zalezy od tego jak go przyrzadzimy, ale z chermoula wszystko jest pyszne.
Margot mamy jeszcze pare tego typu bajek na uzytek naszego dziecka.
Aga tak, robie sama od dawien dawna. Kiedy pierwszy raz sie dowiedzialam o jego istnieniu mialam lat 13. To bylo ponad 20 lat temu, konczyla sie komuna a dla mnie byla to duzo ciekawostka kulinarna. Wtedy znalam go pod nazwa "gluten" i wiele lat pozniej, juz w dobie internetu stwierdzilam, ze moj poczciwy gluten to dla innych seitan.
thiessa - 7:35pm, Niedziela 1 Sierpień 2010.