
Okra theldala i tradycyjne lankijskie dhal curry
Autor: thiessa @ 11:23pm, Piątek 30 Lipiec 2010.
Źródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne
Ciągle ostatnio jestem w klimacie dań lankijskich, więc postanowiłam wykorzystać przywiezioną przez małżonka ze Stolicy okrę właśnie w tym duchu. Ponieważ bardzo przypadła mi do gustu okra po indyjsku w tym daniu, zrobiłam podobną lankijską. Do okry podałam ryż i tradycyjne curry z soczewicy. Soczewica podczas gotowania rozgotowuje się niemal całkowicie i powstaje coś w rodzaju puree, które świetnie współgra z wieloma daniami. Na Sri Lance podaje się je do niemal wszystkiego i zawsze jest okazja do tego, żeby go zjeść. Nic dziwnego, bo pomimo nieprzystojnego wyglądu smakuje wyśmienicie. To był solidny i bardzo smaczny obiad.
Tradycyjne dhal curry
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 duży ząbek czosnku, pokrojony na plasterki,
1/8-1/4 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
1 szklanka mleka kokosowego,
3 łyżki oleju (u mnie ghee),
1 średnia cebula, pokrojona w plastry,
5 liści curry,
1/4 łyżeczki czarnej gorczycy,
1/8 łyżeczki nasion kuminu,
5 ziaren pieprzu,
1/2-1 łyżeczka sproszkowanego chilli,
3-4 całe, czerwone chilli, połamane na kawałki 1 cm.
Soczewicę umyć w ciepłej wodzie, wlać 2 szklanki i doprowadzić do wrzenia. Dodać czosnek i kurkumę, gotować 6-7 minut. Przyprawić solą i gotowa/ć 3-4 minuty, dodać mleko kokosowe i gotowa/ć kolejne 6-8 minut.
Na patelni rozgrzać olej (ghee) i smażyć na nim cebulę do momentu, kiedy będzie złocista. Wrzucić liście curry, nasiona gorczycy, ziarenka pieprzu, chilli w proszku i suszone kawałki chilli. Smażyć 15 sekund a następnie przyprawić solą i połączyć z ugotowaną soczewicą. Danie dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić na kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
Okra theldala
Składniki:
700g okry,
3 łyżki oleju (u mnie ghee),
1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana,
1/8-1/4 łyżeczki kurkumy.,
1/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,
1/2-1/4 łyżki płatków chilli,
1 łyżeczka płatków z rybek maladive (opcjonalnie),
1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i posiekany,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
sól do smaku,
sok z limonki do smaku.
Okrę po umyciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Tajemnicą powodzenia w przypadku tego dania jest dokładne wykonanie tej czynności. Okra musi być całkowicie sucha. Tak przygotowaną kroimy na 1 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy okrę i cebulę i smażymy na dużym ogniu przez 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Tak jest zgodnie z przepisem, radzę jednak dodać cebulę nieco później, bo zbyt szybko ulega zbrązowieniu. Po tym czasie dodać kurkumę, nasiona gorczycy, płatki chilli, płatki z rybek maladive i pomidora. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze chwilę. Po wyłączeniu ognia przyprawić solą i doprawić sokiem z limonki.
Komentarze
Widze okre w swoim lokalnym sklepiku, ale jakos nie moge sie przemoc, aby ja kupic. Czy mozesz napisac jak smakuje okra?
monikucha - 4:29pm, Poniedziałek 2 Sierpień 2010.
Jedyne z czym mi sie kojarzy to troche z fasolka szparagowa, ale generalnie ma swoj smak. Ona jest nieco kleista, dlatego tez czesto uzywana jest do zageszczania sosow. Oczywiscie w tym daniu, poniewaz jest smazona, a nie gotowana ta lepkosc nie ma sie kiedy z niej wydostac. Bardzo ja lubie w daniach indyjskich i arabskich.
thiessa - 11:31pm, Poniedziałek 2 Sierpień 2010.
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak kupic i wyprobowac :)
monikucha - 8:50pm, Piątek 6 Sierpień 2010.
widziałam okrę w sklepie, ale nie wiedziałam do czego jej użyć
thiesso, Ty robisz takie rzeczy, że jestem pełna podziwu, i te Twoje akcje na fotoforum, wielkie wow
Nina - 12:29pm, środa 11 Sierpień 2010.
Nino dzieki, ja wrecz przeciwnie. Jak mam okre to mam tyle pomyslow na zastosowanie, ze trudno mi sie na cos zdecydowac.
Ej a jakie akcje? Masz na mysli watki tematyczne?
thiessa - 11:15pm, środa 11 Sierpień 2010.