<<Strona główna

Okra theldala i tradycyjne lankijskie dhal curry

Autor: thiessa @ 11:23pm, Piątek 30 Lipiec 2010.


Źródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne


Ciągle ostatnio jestem w klimacie dań lankijskich, więc postanowiłam wykorzystać przywiezioną przez małżonka ze Stolicy okrę właśnie w tym duchu. Ponieważ bardzo przypadła mi do gustu okra po indyjsku w tym daniu, zrobiłam podobną lankijską. Do okry podałam ryż i tradycyjne curry z soczewicy. Soczewica podczas gotowania rozgotowuje się niemal całkowicie i powstaje coś w rodzaju puree, które świetnie współgra z wieloma daniami. Na Sri Lance podaje się je do niemal wszystkiego i zawsze jest okazja do tego, żeby go zjeść. Nic dziwnego, bo pomimo nieprzystojnego wyglądu smakuje wyśmienicie. To był solidny i bardzo smaczny obiad.

Tradycyjne dhal curry

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 duży ząbek czosnku, pokrojony na plasterki,
1/8-1/4 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
1 szklanka mleka kokosowego,
3 łyżki oleju (u mnie ghee),
1 średnia cebula, pokrojona w plastry,
5 liści curry,
1/4 łyżeczki czarnej gorczycy,
1/8 łyżeczki nasion kuminu,
5 ziaren pieprzu,
1/2-1 łyżeczka sproszkowanego chilli,
3-4 całe, czerwone chilli, połamane na kawałki 1 cm.

Soczewicę umyć w ciepłej wodzie, wlać 2 szklanki i doprowadzić do wrzenia. Dodać czosnek i kurkumę, gotować 6-7 minut. Przyprawić solą i gotowa/ć 3-4 minuty, dodać mleko kokosowe i gotowa/ć kolejne 6-8 minut.
Na patelni rozgrzać olej (ghee) i smażyć na nim cebulę do momentu, kiedy będzie złocista. Wrzucić liście curry, nasiona gorczycy, ziarenka pieprzu, chilli w proszku i suszone kawałki chilli. Smażyć 15 sekund a następnie przyprawić solą i połączyć z ugotowaną soczewicą. Danie dokładnie wymieszać, przykryć i pozostawić na kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.


Okra theldala

Składniki:

700g okry,
3 łyżki oleju (u mnie ghee),
1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana,
1/8-1/4 łyżeczki kurkumy.,
1/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,
1/2-1/4 łyżki płatków chilli,
1 łyżeczka płatków z rybek maladive (opcjonalnie),
1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i posiekany,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
sól do smaku,
sok z limonki do smaku.

Okrę po umyciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Tajemnicą powodzenia w przypadku tego dania jest dokładne wykonanie tej czynności. Okra musi być całkowicie sucha. Tak przygotowaną kroimy na 1 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy okrę i cebulę i smażymy na dużym ogniu przez 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Tak jest zgodnie z przepisem, radzę jednak dodać cebulę nieco później, bo zbyt szybko ulega zbrązowieniu. Po tym czasie dodać kurkumę, nasiona gorczycy, płatki chilli, płatki z rybek maladive i pomidora. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Wlać mleko kokosowe i gotować jeszcze chwilę. Po wyłączeniu ognia przyprawić solą i doprawić sokiem z limonki.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Widze okre w swoim lokalnym sklepiku, ale jakos nie moge sie przemoc, aby ja kupic. Czy mozesz napisac jak smakuje okra?

monikucha - 4:29pm, Poniedziałek 2 Sierpień 2010.

Jedyne z czym mi sie kojarzy to troche z fasolka szparagowa, ale generalnie ma swoj smak. Ona jest nieco kleista, dlatego tez czesto uzywana jest do zageszczania sosow. Oczywiscie w tym daniu, poniewaz jest smazona, a nie gotowana ta lepkosc nie ma sie kiedy z niej wydostac. Bardzo ja lubie w daniach indyjskich i arabskich.

thiessa - 11:31pm, Poniedziałek 2 Sierpień 2010.

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak kupic i wyprobowac :)

monikucha - 8:50pm, Piątek 6 Sierpień 2010.

widziałam okrę w sklepie, ale nie wiedziałam do czego jej użyć

thiesso, Ty robisz takie rzeczy, że jestem pełna podziwu, i te Twoje akcje na fotoforum, wielkie wow

Nina - 12:29pm, środa 11 Sierpień 2010.

Nino dzieki, ja wrecz przeciwnie. Jak mam okre to mam tyle pomyslow na zastosowanie, ze trudno mi sie na cos zdecydowac.
Ej a jakie akcje? Masz na mysli watki tematyczne?

thiessa - 11:15pm, środa 11 Sierpień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów