<<Strona główna

Zupa z kiszonych kalafiorów

Autor: thiessa @ 8:40pm, Czwartek 29 Lipiec 2010.


Przepis autorski

Od kilku lat w sezonie ogórkowym kiszę kalafiory. Są równie smaczne jak ogórki, kto wie, może nawet smaczniejsze. Takie małosolne najlepiej smakują na drugi dzień. Robię je dokładnie tak jak ogórki. Wkładam do wyparzonego słoja podzielone na różyczki, dodaję czosnek, kawałek chrzanu, baldachy kopru i listek z czarnej porzeczki. Całość zalewam gorącą wodą z solą. Wielokrotnie rozważałam przyrządzenie z nich zupy, zatem kiedy doczekały dnia trzeciego i nie były już takie smaczne jak w dniu drugim postanowiłam wprowadzić swój zamysł w życie. Na początku chciałam trochę poeksperymentować, dodać np. soczewicę, ale w końcu postanowiłam przyrządzić ją tradycyjnie, wzorując się na zupie ogórkowej. Jedyną ekstrawagancją było dodanie fasolki szparagowej, która zalega mi w domu w ogromnych ilościach, a która akurat kolorystycznie mi tu pasowała. Pragnę poinformować wszystkich, którzy się zastanawiają jak to smakuje, że bardzo przypomina w smaku zupę ogórkową. Podaję przepis bez dokładnej ilości składników. 

Składniki:

ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,
seler,
fasolka szparagowa,
kiszony kalafior i woda z jego kiszenia,
czosnek,
śmietana,
liść laurowy, ziele angielskie,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
koperek (koniecznie)

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę, fasolkę szparagową na kawałki. Wkładamy do garnka, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości marchewki i fasolki szparagowej. Kiedy warzywa są już ugotowane dodajemy pokrojony na kawałki kalafior i wlewamy nieco wody z kiszenia kalafiora. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty i zabielamy śmietaną uprzednio ją hartując. Wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku (odda trochę aromatu zupie) i mieszamy z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą o ile jest to w ogóle konieczne, bo kalafiory i woda z nich są wystarczająco słone.



II Letni Festiwal Zupy - Zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I znowu się czegoś ciekawego od Ciebie dowiedziałem;-)
Ciekawe jak smakuje taki kalafior.
Ogórki kiszone lubię, a z tego co piszesz jest jeszcze lepszy;-)
Pozdrawiam;-)

grumko - 6:08am, Piątek 30 Lipiec 2010.

Swietny pomysl. Nie tylko na zupe ale takze na kiszony kalafior. Musze powiedziec, ze pierwszy raz spotkalam sie z czyms takim :) Chetnie sprobowalabym takiej zupki :)

majka - 7:35am, Piątek 30 Lipiec 2010.

To mile uczucie pokazac cos co jest nieznane, a jednoczesnie na wycigniecie reki dla kazdego. Od czasu kiedy zywiej zainteresowalam sie kuchnia mialam sporo takich "odkryc". Niektorych dokonalam sama inne odkrylam u kogos.

thiessa - 5:50pm, Piątek 30 Lipiec 2010.

Thiesso droga! Kalafiory wstawiłam w czwartek. Dziś lekko pachną, ale daleko im do zapachu małosolnych ogórków i są dość twarde. Tak ma być? Czy słój ma być szczelnie zamknięty, bo mój jest lekko uchylony i może tu jest błąd? Zastanawiam się, czy jutro tę zupę mogę już ugotować... Chce mi się piekielnie.

Karolina - 11:59am, Sobota 4 Wrzesień 2010.

Thiesso, kalafiory dziś już elegancko ukiszone. :)

Karolina - 11:56am, Niedziela 5 Wrzesień 2010.

Zjedzone. Cuuudo. Dziękuję za przepis. :))

Karolina - 9:11pm, Niedziela 5 Wrzesień 2010.

Kiszę kalafiory od lat, odrobinke inaczej - z lenistwa, po prostu wrzucam cząstki kalafiora do wody po malosolnych. I juz. Dwa dni, a potem jak pisał Górnicki "mamałyga i wciórności".
Do kiszenia polecam jeszcze ( czyli do wrzucania do wody poogórkowej ;P) paprykę, fasolkę szparagową ( musi byc młoda, starsza niestety bardzo łykowacieje) i brokuły.

qd00qd - 9:19pm, Sobota 14 Styczeń 2012.http://www.kulinarki.eu

Kupuje kiszony kalafior z Kiszonych Specjałów z dodatkiem czosnku, troche chrzanu i lekko słony bardzo fajne polaczenie.

ole - 11:45am, Poniedziałek 9 Sierpień 2021.https://kiszonespecjaly.pl/pl/products/kiszony-kalafior-520g-80?query_id=1

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów