
Zupa z kiszonych kalafiorów
Autor: thiessa @ 8:40pm, Czwartek 29 Lipiec 2010.

Przepis autorski
Od kilku lat w sezonie ogórkowym kiszę kalafiory. Są równie smaczne jak ogórki, kto wie, może nawet smaczniejsze. Takie małosolne najlepiej smakują na drugi dzień. Robię je dokładnie tak jak ogórki. Wkładam do wyparzonego słoja podzielone na różyczki, dodaję czosnek, kawałek chrzanu, baldachy kopru i listek z czarnej porzeczki. Całość zalewam gorącą wodą z solą. Wielokrotnie rozważałam przyrządzenie z nich zupy, zatem kiedy doczekały dnia trzeciego i nie były już takie smaczne jak w dniu drugim postanowiłam wprowadzić swój zamysł w życie. Na początku chciałam trochę poeksperymentować, dodać np. soczewicę, ale w końcu postanowiłam przyrządzić ją tradycyjnie, wzorując się na zupie ogórkowej. Jedyną ekstrawagancją było dodanie fasolki szparagowej, która zalega mi w domu w ogromnych ilościach, a która akurat kolorystycznie mi tu pasowała. Pragnę poinformować wszystkich, którzy się zastanawiają jak to smakuje, że bardzo przypomina w smaku zupę ogórkową. Podaję przepis bez dokładnej ilości składników.
Składniki:ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,
seler,
fasolka szparagowa,
kiszony kalafior i woda z jego kiszenia,
czosnek,
śmietana,
liść laurowy, ziele angielskie,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
koperek (koniecznie)
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę, fasolkę szparagową na kawałki. Wkładamy do garnka, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości marchewki i fasolki szparagowej. Kiedy warzywa są już ugotowane dodajemy pokrojony na kawałki kalafior i wlewamy nieco wody z kiszenia kalafiora. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty i zabielamy śmietaną uprzednio ją hartując. Wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku (odda trochę aromatu zupie) i mieszamy z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą o ile jest to w ogóle konieczne, bo kalafiory i woda z nich są wystarczająco słone.

Komentarze
I znowu się czegoś ciekawego od Ciebie dowiedziałem;-)
Ciekawe jak smakuje taki kalafior.
Ogórki kiszone lubię, a z tego co piszesz jest jeszcze lepszy;-)
Pozdrawiam;-)
grumko - 6:08am, Piątek 30 Lipiec 2010.
Swietny pomysl. Nie tylko na zupe ale takze na kiszony kalafior. Musze powiedziec, ze pierwszy raz spotkalam sie z czyms takim :) Chetnie sprobowalabym takiej zupki :)
majka - 7:35am, Piątek 30 Lipiec 2010.
To mile uczucie pokazac cos co jest nieznane, a jednoczesnie na wycigniecie reki dla kazdego. Od czasu kiedy zywiej zainteresowalam sie kuchnia mialam sporo takich "odkryc". Niektorych dokonalam sama inne odkrylam u kogos.
thiessa - 5:50pm, Piątek 30 Lipiec 2010.
Thiesso droga! Kalafiory wstawiłam w czwartek. Dziś lekko pachną, ale daleko im do zapachu małosolnych ogórków i są dość twarde. Tak ma być? Czy słój ma być szczelnie zamknięty, bo mój jest lekko uchylony i może tu jest błąd? Zastanawiam się, czy jutro tę zupę mogę już ugotować... Chce mi się piekielnie.
Karolina - 11:59am, Sobota 4 Wrzesień 2010.
Thiesso, kalafiory dziś już elegancko ukiszone. :)
Karolina - 11:56am, Niedziela 5 Wrzesień 2010.
Zjedzone. Cuuudo. Dziękuję za przepis. :))
Karolina - 9:11pm, Niedziela 5 Wrzesień 2010.
Kiszę kalafiory od lat, odrobinke inaczej - z lenistwa, po prostu wrzucam cząstki kalafiora do wody po malosolnych. I juz. Dwa dni, a potem jak pisał Górnicki "mamałyga i wciórności".
Do kiszenia polecam jeszcze ( czyli do wrzucania do wody poogórkowej ;P) paprykę, fasolkę szparagową ( musi byc młoda, starsza niestety bardzo łykowacieje) i brokuły.
qd00qd - 9:19pm, Sobota 14 Styczeń 2012.http://www.kulinarki.eu
Kupuje kiszony kalafior z Kiszonych Specjałów z dodatkiem czosnku, troche chrzanu i lekko słony bardzo fajne polaczenie.
ole - 11:45am, Poniedziałek 9 Sierpień 2021.https://kiszonespecjaly.pl/pl/products/kiszony-kalafior-520g-80?query_id=1