<<Strona główna

Zupa z kiszonych kalafiorów

Autor: thiessa @ 8:40pm, Czwartek 29 Lipiec 2010.


Przepis autorski

Od kilku lat w sezonie ogórkowym kiszÄ™ kalafiory. SÄ… równie smaczne jak ogórki, kto wie, może nawet smaczniejsze. Takie maÅ‚osolne najlepiej smakujÄ… na drugi dzieÅ„. RobiÄ™ je dokÅ‚adnie tak jak ogórki. WkÅ‚adam do wyparzonego sÅ‚oja podzielone na różyczki, dodajÄ™ czosnek, kawaÅ‚ek chrzanu, baldachy kopru i listek z czarnej porzeczki. CaÅ‚ość zalewam gorÄ…cÄ… wodÄ… z solÄ…. Wielokrotnie rozważaÅ‚am przyrzÄ…dzenie z nich zupy, zatem kiedy doczekaÅ‚y dnia trzeciego i nie byÅ‚y już takie smaczne jak w dniu drugim postanowiÅ‚am wprowadzić swój zamysÅ‚ w życie. Na poczÄ…tku chciaÅ‚am trochÄ™ poeksperymentować, dodać np. soczewicÄ™, ale w koÅ„cu postanowiÅ‚am przyrzÄ…dzić jÄ… tradycyjnie, wzorujÄ…c siÄ™ na zupie ogórkowej. JedynÄ… ekstrawagancjÄ… byÅ‚o dodanie fasolki szparagowej, która zalega mi w domu w ogromnych iloÅ›ciach, a która akurat kolorystycznie mi tu pasowaÅ‚a. PragnÄ™ poinformować wszystkich, którzy siÄ™ zastanawiajÄ… jak to smakuje, że bardzo przypomina w smaku zupÄ™ ogórkowÄ…. PodajÄ™ przepis bez dokÅ‚adnej iloÅ›ci skÅ‚adników. 

Składniki:

ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,
seler,
fasolka szparagowa,
kiszony kalafior i woda z jego kiszenia,
czosnek,
śmietana,
liść laurowy, ziele angielskie,
sól,
świeżo zmielony pieprz,
koperek (koniecznie)

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kosteczkę, fasolkę szparagową na kawałki. Wkładamy do garnka, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości marchewki i fasolki szparagowej. Kiedy warzywa są już ugotowane dodajemy pokrojony na kawałki kalafior i wlewamy nieco wody z kiszenia kalafiora. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty i zabielamy śmietaną uprzednio ją hartując. Wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku (odda trochę aromatu zupie) i mieszamy z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą o ile jest to w ogóle konieczne, bo kalafiory i woda z nich są wystarczająco słone.



II Letni Festiwal Zupy - Zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I znowu się czegoś ciekawego od Ciebie dowiedziałem;-)
Ciekawe jak smakuje taki kalafior.
Ogórki kiszone lubiÄ™, a z tego co piszesz jest jeszcze lepszy;-)
Pozdrawiam;-)

grumko - 6:08am, Piątek 30 Lipiec 2010.

Swietny pomysl. Nie tylko na zupe ale takze na kiszony kalafior. Musze powiedziec, ze pierwszy raz spotkalam sie z czyms takim :) Chetnie sprobowalabym takiej zupki :)

majka - 7:35am, Piątek 30 Lipiec 2010.

To mile uczucie pokazac cos co jest nieznane, a jednoczesnie na wycigniecie reki dla kazdego. Od czasu kiedy zywiej zainteresowalam sie kuchnia mialam sporo takich "odkryc". Niektorych dokonalam sama inne odkrylam u kogos.

thiessa - 5:50pm, Piątek 30 Lipiec 2010.

Thiesso droga! Kalafiory wstawiÅ‚am w czwartek. DziÅ› lekko pachnÄ…, ale daleko im do zapachu maÅ‚osolnych ogórków i sÄ… dość twarde. Tak ma być? Czy sÅ‚ój ma być szczelnie zamkniÄ™ty, bo mój jest lekko uchylony i może tu jest bÅ‚Ä…d? Zastanawiam siÄ™, czy jutro tÄ™ zupÄ™ mogÄ™ już ugotować... Chce mi siÄ™ piekielnie.

Karolina - 11:59am, Sobota 4 Wrzesień 2010.

Thiesso, kalafiory dziś już elegancko ukiszone. :)

Karolina - 11:56am, Niedziela 5 Wrzesień 2010.

Zjedzone. Cuuudo. Dziękuję za przepis. :))

Karolina - 9:11pm, Niedziela 5 Wrzesień 2010.

KiszÄ™ kalafiory od lat, odrobinke inaczej - z lenistwa, po prostu wrzucam czÄ…stki kalafiora do wody po malosolnych. I juz. Dwa dni, a potem jak pisaÅ‚ Górnicki "mamaÅ‚yga i wciórnoÅ›ci".
Do kiszenia polecam jeszcze ( czyli do wrzucania do wody poogórkowej ;P) paprykÄ™, fasolkÄ™ szparagowÄ… ( musi byc mÅ‚oda, starsza niestety bardzo Å‚ykowacieje) i brokuÅ‚y.

qd00qd - 9:19pm, Sobota 14 Styczeń 2012.http://www.kulinarki.eu

Kupuje kiszony kalafior z Kiszonych SpecjaÅ‚ów z dodatkiem czosnku, troche chrzanu i lekko sÅ‚ony bardzo fajne polaczenie.

ole - 11:45am, Poniedziałek 9 Sierpień 2021.https://kiszonespecjaly.pl/pl/products/kiszony-kalafior-520g-80?query_id=1

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów