
Włoska zupa ryżowa z soczewicą
Autor: thiessa @ 5:10pm, Niedziela 25 Lipiec 2010.
Źródło: "Kuchnia włoska" Reinhardt Hess, Sabine Sälzer
Pyszna zupa z regionu Umbria sprawdzi się nie tylko w lecie, ale i w zimie, bo zawiera pożywny ryż i soczewicę a także pomidory z puszki, które są dostępne przez cały rok. Zmieniłam oczywiście proporcje i sposób wykonania. Jak zwykle podaję już po zmianach.Składniki:
100g brÄ…zowej lub zielonej soczewicy,
100g boczku, pokrojonego w kosteczkÄ™,
100g ryżu,
1 puszka pomidorów
1 cebula, posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 pęczek natki pietruszki, posiekany,
2 łyżki oliwy,
6 ziaren pieprzu,
1 l wywaru (użyłam warzywnego),
sól, świeżo zmielony pieprz.
Soczewicę ugotować. Będzie to trwało jakieś 20 minut. W tym czasie gotuję wywar warzywny i kiedy soczewica i wywar się gotują, przystępuje do dalszych czynności.
W moździerzu rozgnieść pieprz, wymieszać z czosnkiem, cebulą, boczkiem i pietruszką. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić mieszankę z boczkiem. Lekko podsmażyć.
Do wywaru dodać ryż, gotować 10 minut. Wrzucić posiekane pomidory wraz z sosem z puszki i soczewicę wraz z wodą, w której się gotowała oraz cebulę podsmażoną z boczkiem. Gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane pozostałą natką pietruszki.

Komentarze
gay dating website
dating advice for gay men
<a href=gaydatinglosangeles.com?>detroit gay dating site</a>
MichaelDof - 11:05pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com