<<Strona główna

Grano dolce - Słodka pszenica

Autor: thiessa @ 7:59pm, Sobota 24 Lipiec 2010.


Źródło: "Kuchnia włoska" Reinhardt Hess, Sabine Sälzer


Niezwykły, bardzo smaczny deser, którego arabskie korzenie nietrudno poznać. Przygotowuje się go w regionach: Kampania, Basilicata, Sycylia i Ampulia i jak każe tradycja, podaje się je w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Mój granat do Świąt by nie dotrwał, więc zrobiłam go teraz.
Deser w smaku przypomina mi mieszankę rodzimej kutii i angielskiego puddingu świątecznego.

Składniki:

1 granat, ziarna wyłuskane,
skórka otarta z 1/2 cytryny,
2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych, podprażonych na suchej patelni,
100g pszenicy,
100 ml półwytrawnego wina (ja nie miałam dodałam wermouth i to był strzał w 10),
2 łyżki miodu,
50g gorzkiej czekolady (ja nie lubię, dałam mleczną).


Pszenicę namoczyć przez noc. Na następny dzień odlać wodę, zalać świeżą i ugotować na miękko (ok. pół godziny).
Odlać wodę i nieco ostudzić.

Wymieszać pszenicę z orzechami i ziarnami granatu. Polać mieszanką wina i miodu. Dokładnie wymieszać, napełnić salaterki i posypać czekoladą. Ja nie mogłam się już doczekać i posypałam jeszcze lako ciepłą pszenicę, dlatego czekolada nieco się roztopiła.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wspaniały blog, Thiesso! Zawsze mi imponowałaś swoimi tematycznymi podróżami kulinarnymi po całym świecie :) Do grano dolce przymierzałam się już kilkakrotnie, zazwyczaj na przeszkodzie stawał brak granatu.

quinoamatorka - 11:02pm, Sobota 24 Lipiec 2010.

Dziękuję. Bardzo mi miło, ze właśnie Ty to mówisz (piszesz), bo chociaż na Twoim blogu komentowałam jak do tej pory chyba raz, to stale go podczytuję i jesteś dla mnie stałym źródłem inspiracji (ostatnio dzieki Tobie kupiłam ryż z Camarque).
Jeśli chodzi o granat to ja go często kupuję impulsywnie a dopiero później zastanawiam się co z nim zrobić, tak było i tym razem. To samo mam z mango:-)

thiessa - 11:27pm, Sobota 24 Lipiec 2010.

Strasznie mnie zaintrygował ten deser!
Do wypowiedzi poprzedniczki dodam, że moją uwagę - Thiesso - zwróciłaś niesamowitą ilością mega apetycznych zup;-)
Pozdrawiam;-)

grumko - 6:29am, Poniedziałek 26 Lipiec 2010.

Pszenice darze wielkim uczuciem. Ten deser bardzo mnie zaintrygowal, mam nadzieje, ze kiedys go zrobie.

Karolina - 1:35pm, Poniedziałek 26 Lipiec 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów