<<Strona główna

Tofu stroganoff

Autor: thiessa @ 11:51pm, Piątek 23 Lipiec 2010.


Źródło: "Dania w misce" Wydawnictwo Wega Delbana Polska

Już dawno chodziło mi po głowie to danie, tylko zawsze jakoś nie po drodze było mi po pieczarki (tofu mam zawsze w lodówce). W końcu ostatnio kupiłam te nieszczęsne pieczarki do sałatki i resztę wykorzystałam do stroganoffa. W oryginalnym przepisie były marynowane cebulki, których ja nie lubię, więc pominęłam, dodałam za to zwykłą cebulę. Od siebie dorzuciłam zaś 2 łyżeczki musztardy. Smażyłam na klarowanym maśle i dzięki temu uzyskałam ciekawy aromat. Zmieniłam też sposób wykonania i przepis podaję już po zmianach. Danie bardzo dobrze smakowało na drugi dzień.

Składniki:

2 łyżki mąki (użyłam razowej),
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
500g tofu, pokrojonego na kawałki,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
4 łyżki wytrawnej cherry,
1/2 litra wywaru warzywnego,
250g małych pieczarek, pokrojonych w plastry,
3 łyżki śmietany + do dekoracji (u mnie jogurt grecki, a weganie mogą użyć śmietany sojowej, albo jedwabistego tofu),
olej, lub klarowane masło do smażenia,
szczypiorek do posypania (u mnie cebulka dymka i natka na drugi dzień).

Wymieszać mąkę z papryką, mocno przyprawić i obtoczyć w nim tofu, obsmażyć na patelni i odłożyć.
Podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i czosnek. Po chwili dodać koncentrat pomidorowy, po lekkim podsmażeniu wlać połowę cherry i wywaru warzywnego. Gotować 10 minut. Następnie dodać drugą połowę wywaru i cherry oraz tofu. Po kolejnych 5 minutach gotowania danie jest gotowe. Należy je przyprawić do smaku i już po wyłączeniu gazu dodać zahartowaną śmietanę. Podawać ozdobione kleksem śmietany i posypane zieleniną.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Walczylam ze soba w niedziele, aby zamowic cos z tofu w Wagamamie, w ktorej bylam pierwszy raz. Ale jednak stanelo na krwistym steku teriyaki z makaronem soba i warzywami. Jednak tofu fobia nie przechodzi, nawet jak patrze na Twoja zdjecia... Jako, ze jestes wielbicielka orientu, to polecam Ci wizyte w Wagamamie, gdybys miala ja w zasiegu reki podczas Waszych podrozy. Niebo w gebie, dawno nie czulam sie tak usatysfakcjonowana po wyjsciu z baru (trudno to nawet restauracja nazwac i dlatego tez ma moim zdaniem wielki urok).

Karolina - 1:34pm, Poniedziałek 26 Lipiec 2010.

Jakos do tej pory nie mialam okazji widziec tego przybytku a coraz czesciej sie na niego ostatnio natykam w sieci. Z pewnoscia bede miala na uwadze, kiedy nadarzy sie okazja.

thiessa - 4:29pm, Poniedziałek 26 Lipiec 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów