
Krewetki z groszkiem cukrowym i pomidorem
Autor: thiessa @ 8:06pm, Wtorek 20 Lipiec 2010.
Kolejne danie - sprzątanie lodówki i zamrażarki. Miałam dokładnie 250g groszku i była już najwyższa pora, żeby go zużyć, poza tym nic z pozostałych produktów, które zawierała moja lodówka jakoś mi nie pasowało do tego groszku. Należało, więc sięgnąć do zamrażarki a tam również leżało sobie 250g krewetek z rozpoczętej już paczki to mi pasowało. Dorzuciłam parę innych rzeczy i powstało całkiem smaczne danie, które podałam z mieszanką białego i różowego ryżu z Camargue. Ryż podałam oddzielnie, ale spokojnie można go wymieszać z potrawą.
Składniki:
250g strączków groszku cukrowego,
250g krewetek,
1 duży pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony pestek i drobno posiekany,
1 czerwone chilli, pozbawione pestek, posiekane,
mała, młoda cebula, posiekana,
2 cebulki dymki,
sok z cytryny,
sól, pieprz,
klarowane masło lub oliwa do smażenia.
Groszek blanszować przez 3 minuty, następnie przelać zimną wodą, żeby zachował kolor.
Na klarowanym maśle albo oliwie usmażyć krewetki, odłożyć.
Na patelni podsmażyć cebulę, dymkę i chilli, wrzucić pomidory i smażyć 2-3 minuty. Dodać groszek i krewetki, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Komentarze
Danie fajne, a poza tym masz nieźle zaopatrzonÄ… lodówkÄ™;-)
grumko - 6:26am, środa 21 Lipiec 2010.
A bo ja mam dzialke Panie Kolego:-) Jak juz cos zrywam to od razu cala reklamowke i potem trzeba to jesc przez caly tydzien:-)
thiessa - 5:24pm, środa 21 Lipiec 2010.