<<Strona główna

Curry z mango i bakłażanem

Autor: thiessa @ 12:23am, Poniedziałek 11 Wrzesień 2017.

Curry z mango i bakłażanem, Eggplant and mango curry


Różne połączenia w curry zdarzało mi się jeść i z dodatkiem mango i bakłażana, ale nigdy razem. Zarówno bakłażan, jak i mango mają kremową konsystencję i wspaniale do siebie pasują. Do tego ulubione mleko kokosowe i kolendra. Pycha.

Curry z mango i bakłażanem (2 porcje)
Źródło: Ina Rybarczyk "Łowcy smaków"

Olej do smażenia,
1 duża cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1 duży bakłażan, pokrojony w kostkę,
1 duża łyżka żółtej pasty curry,
1 łyżeczka kurkumy,
1 puszka mleka kokosowego,
5-6 listków limonki kaffir,
1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę,
1/2 limonki, przekrojonej na pół,
180g tofu, odsączonego z zalewy i pokrojonego w kostkę,
sos sojowy,
kolendra do posypania,
ryż jaśminowy do podania.

Rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę. Kiedy się zeszkli dodać czosnek, pastę curry i kurkumę. Smażyć przez chwilę, aż pasta curry zacznie intensywnie pachnieć. Dodać bakłażana, chwilę podsmażyć, mieszając, żeby cały się obtoczył w paście. Wlać mleko kokosowe, wrzucić listki limonki kaffir, limonkę oraz mango. Gotować na wolnym ogniu 10-20 minut.% minut przed końcem gotowania dodać pozostałe mango.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć tofu na rumiano. Kiedy będzie już usmażone, pod koniec podlać1-2 łyżkami sosu sojowego.
Curry doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie jest wege to lepiej jest zamiast soli dodać sos rybny. Różnica w smaku jest zasadnicza.
Curry podawać ze smażonym tofu i kolendrą oraz ryżem jaśminowym.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (4)

Smażone chayote z kurczakiem i krewetkami

Autor: thiessa @ 5:55pm, Niedziela 3 Wrzesień 2017.

Smażone chayote z kurczakiem i krewetkami, Sauteed chayote with chicken and shripms, Ginisang sayote


Kolejne filipińskie danie znane jako ginisang sayote. W poprzednim wpisie było to chayote z wieprzowiną i pomidorami, dzisiaj z kurczakiem i krewetkami. Napiszę ponownie, jeśli ktoś nie czytał poprzedniego wpisu, że tajemnicą dobrego smaku tego dania jest mocny, domowy rosół. Nie warto go zastępować wywarem warzywnym, bo danie straci cały swój urok. Chyba, że ktoś dysponuje wywarem z krewetek. Ja zawsze zbieram w zamrażarce skorupki z krewetek i kiedy jest taka potrzeba gotuje z nich wywar. Krewetki kupuję zawsze surowe, te szare. Różowe są już wcześniej obgotowane i ich skorupki na niewiele się zdadzą a i gotowanie ich po raz drugi może spowodować ich guzowatość.
W przypadku braku rosołu lepiej wybrać inne danie.

Smażone chayote z kurczakiem i krewetkami
Źródło: panlasangpinoy.com

3 łyżki oleju,
1 średnia cebula, pokrojona na cienkie plasterki,
5 ząbków czosnku, zmiażdżonych,
170 g piersi z kurczaka, pokrojonej na cienkie plasterki,
2 szklanki mocnego, domowego rosołu z kury lub krewetek,
1 duże chayote (kolczoch jadalny lub mały kabaczek, wielkości ogórka a najlepiej młody patison, pokrojony na ćwierćplasterki,
8-10 krewetek,
sól i pieprz.


Rozgrzać olej w głębokiej patelni. Wrzucić cebulę a kiedy będzie miękka dodać kurczaka i czosnek. Smażyć 3 minuty.
Wlać 1 szklankę rosołu, zagotować i przykryć. Gotować przez15 minut. Po tym czasie płyn powinien się zredukować więcej niż o połowę. Dodać chayote lub kabaczki albo patisony i gotować przez 3-4 minuty.
Wlać pozostały rosół, dodać krewetki i gotować 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem koniecznie świeżo mielonym.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Smażone chayote z wieprzowiną i pomidorami

Autor: thiessa @ 12:31am, Sobota 2 Wrzesień 2017.

Smażone chayote z wieprzowiną i pomidorami, Sauteed chayote with pork and tomato, Ginisang sayote


To proste filipińskie danie znane jest pod nazwą ginisang sayote. Można je przygotować w wersji bez wieprzowiny, ale i tak nie jest to danie dla wegetarian. Kuchnia filipińska w ogóle jest niemal wyłącznie mięsna i obcowanie z nią na codzień jest dosyć męczące dla osób, które spożycie mięsa ograniczają. Ja nie jadam wieprzowiny, ale robię wyjątek 2-3 razy do roku dla dań azjatyckich.
Tajemnicą dobrego smaku tego dania jest mocny, domowy rosół. Nie warto go zastępować wywarem warzywnym, bo danie straci cały swój urok. W przypadku braku rosołu lepiej wybrać inne danie.
Wieprzowinę można zastąpić owocami morza. Przepis na to danie z krewetkami zaprezentuję w następnym wpisie.
Można użyć większej ilości rosołu, żeby danie przypominało swoja konsystencją zupę i tak jak Filipińczycy używać go potem do polewania ryżu.
Robiłam to danie kilka miesięcy temu po powrocie z Filipin w oryginalnej wersji z chayote. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby użyć kabaczka lub młodych patisonów, na które mamy teraz sezon.

Smażone chayote z wieprzowiną i pomidorami
Źródło: panlasangpinoy.com

3 łyżki oleju,
1 średnia cebula, pokrojona na plasterki,
3 ząbki czosnku, zmiażdżonego,
85g wieprzowiny, pokrojonej na cienkie kawałki,
1 średni pomidor lima, pokrojony w kostkę,
1 1/2 szklanki dobrego, domowego rosołu z kury lub wołowiny (z tym pierwszym jest smaczniejsze),
2 chayote (kolczochy jadalne) lub 2 małe kabaczki, wielkości ogórka a najlepiej młode patisony, pokrojone na ćwierćplasterki,
sól i pieprz.


Rozgrzać olej w głębokiej patelni. Wrzucić cebulę a kiedy będzie miękka dodać wieprzowinę i czosnek. Smażyć 3-4 minuty, po czym dodać pomidora i smażyć przez kolejne 3-4 minuty.
Wlać 1/2 szklanki rosołu i zagotować. Gotować do momentu, kiedy płyn wyparuje, co pozwoli zmiękczyć wieprzowinę. Dodać chayote lub kabaczki albo patisony i smażyć przez 3-4 minuty.
Wlać pozostały rosół i gotować do momentu, kiedy warzywa się ugotują. Powinno nie być czuć surowizny, ale powinny zostać jędrne i chrupiące.
Doprawić do smaku solą i pieprzem koniecznie świeżo mielonym.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Pitu
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów