<<Strona główna

Curry z cukinii i kalafiora

Autor: thiessa @ 7:55pm, Poniedziałek 26 Wrzesień 2016.

Curry z cukinii i kalafiora, Courgette & cauliflower yellow curry


Ostatnio mam fazę na kalafiora. Ugotowałam trzy rodzaje curry, każde inne. Jedno jest już na blogu. To bardzo delikatne i łagodne, jak na kuchnie lankijską curry z kalafiora, orzechów nerkowca i groszku. Drugie to oto cukiniowo-kalafiorowe i trzecie z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak, które pokażę następnym razem.
Curry uwielbiam pod każdą postacią i nie skłamie, jeśli napiszę, że nie ma tygodnia, kiedy bym go nie jadła przynajmniej jeden raz. Jest to najprostszy i najszybszy sposób na obiad, kiedy akurat nie ma bliżej określonego pomysłu, co gotować. Wystarczy zawartość lodówki i parę przypraw. Zawsze gdzieś się też znajdzie puszka pomidorów, czy mleka kokosowego (ja trzymam w zamrażarce domowej produkcji).

Curry z cukinii i kalafiora
Źródło: "Goodfood" 7-8/2016

2 łyżki oleju,
2 małe cebule, drobno posiekane,
2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
2 łyżki żółtej pasty curry,
400 l mleka kokosowego ( u mnie własnego wyrobu),
1 średniej wielkości kalafior (waga różyczek ok. 450g),
2 cukinie wielkości ogórka szklarniowego, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone w plasterki,
1 papryczka chilli pozbawiona nasion i pokrojona w plasterki,
mały pęczek kolendry (same liście),
ryż basmati do podania.

W dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż będzie miękka, ale nie brązowa. Dodać czosnek oraz past curry, smażyć jeszcze 2 minuty.
Wlać mleko kokosowe i około 1/2 puszki po mleku kokosowym wody. Zagotować. Kiedy całość zacznie wrzeć dodać kalafior i cukinię. Przykryć patelnię i gotować około 10 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować do momentu, kiedy sos zmniejszy nieco objętość i zgęstnieje. Przyprawić curry solą.
W czasie, kiedy curry się gotuje ugotować ryż. Curry podawać w miseczkach, posypane chilli i kolendrą.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Sałatka z fasoli szparagowej i mango

Autor: thiessa @ 8:05pm, Czwartek 22 Wrzesień 2016.

Sałatka z fasoli szparagowej i mango, Asparagus bean and mango salad


Jak co roku na mojej działce wyrasta więcej fasolki szparagowej, niż mogę przejeść. Obok paru dań, które wciąż powtarzam, aby ją przejeść jak: fasolka z jajkiem sadzonym,  fasolka smażona w woku na sposób tajski, sałatka z fasolki szparagowej i pomidorków cherry z pokruszonym chlebemj i fasolka szparagowa po grecku wciąż przygotowuję coś nowego. Kuchnię tajską uwielbiam i różne połączenia smaków nie są mi obce. Tak samo w przypadku tej sałatki, niby nic odkrywczego, ale człowiek chyba potrzebuje zobaczyć coś na zdjęciu, żeby podjąć decyzję, że robię od ręki.
Smaczna, pikantna, orzeźwiająca i szybka w wykonaniu. Czego chcieć więcej?

Sałatka z fasoli szparagowej i mango
Źródło: "Zielona kuchnia" Jessica Nadel

450g fasoli szparagowej, (jeśli jest możliwość to najlepiej użyć fasolnika chińskiego),
2 lekko niedojrzałe owoce mango, obrane i pokrojone w długie, cienkie paski,
150g pomidorków cherry lub winogronowych, przeciętych na pół,
10g świeżej kolendry, posiekanej,
3 pęczki cebulki dymki, drobno posiekanej,
35g orzechów ziemnych, posiekanych lub utłuczonych w moździerzu,
1 łyżka oleju roślinnego,
2 łyżki sosu z limonki,
1 łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego lub cukru palmowego,
1 posiekana chilli "ptasie oko" (opcjonalnie).

W garnku zagotować wodę, wrzucić fasolkę i gotować przez 4-5 minut. Następnie odcedzić i zanurzyć w lodowatej wodzie, by zatrzymać proces gotowania. Fasolka powinna być jasnozielona i krucha. Odcedzić, odciąć końcówki i przekroić fasolkę na połowę. Umieścić w misce i odstawić.
Do fasolki dodać mango, pomidorki, cebule dymkę, kolendrę i orzechy ziemne.
Pozostałe składniki wymieszać, by sporządzić dressing. Wlać go na sałatkę, wymieszać i podawać
Sałatkę można przyrządzić wcześniej i dodać do niej oso tuz przed podaniem albo marynować w lodówce do trzech godzin.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Soczewica wg przepisu mnichów ze Świętej Góry

Autor: thiessa @ 2:40pm, Poniedziałek 19 Wrzesień 2016.

Soczewica wg przepisu mnichów ze Świętej Góry, Леща по светогорски, Lentil from the Holy Mountain of Monk’s


We Wrocławiu dzisiaj zimno, mokro i wieje wiatr, zatem miseczka takiej ciepłej soczewicy będzie jak znalazł po powrocie do domu.
Przepis pochodzi zapewne, jak w przypadku sałatki mnisiej z bułgarskiego monastyru Zograf na Świętej Górze Athos - największego działającego ośrodka prawosławnego monastycyzmu. 
Potrawę zrobimy szybciej, jeśli pominiemy proces namaczania soczewicy. Prawdę powiedziawszy nie jest on konieczny.

Soczewica wg przepisu mnichów ze Świętej Góry
Źródło: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" Iliana Genew-Puhalewa

300g zielonej soczewicy,
2 cebule,
5-6 ząbków czosnku,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
2 ostre papryczki chilli,
2-3 pomidory lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
szczypta cynamonu,
szczypta utłuczonych goździków,
3 łyżki oliwy,
sól,
sok z cytryny.

Oczyszczoną i umytą soczewicę moczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości, odcedzić o posolić do smaku. Osobno podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zrumieni dodać posiekany czosnek oraz obrane ze skórek i starte na tarce pomidory. Zdjąć z ognia, posypać czerwoną papryką, cynamonem i goździkami. Następnie wlać filiżankę gorącej wody i dodać ostre papryczki. Postawić garnek z powrotem na ogniu i mieszać drewniana łyżką. Po 10 minutach dodać otrzymany sos do ugotowanej soczewicy.
Danie podawać doprawione sokiem z cytryny.

Przepis bierze udział w akcji Kuchnia krajów słowiańskich 2016  

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • wrzesień 2016
    • Curry z cukinii i kalafiora
    • Sałatka z fasoli szparagowej i mango
    • Soczewica wg przepisu mnichów ze Świętej Góry
    • Bakłażan z kuskusem izraelskim i halloumi
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów