<<Strona główna

Zupa z brukwi

Autor: thiessa @ 8:34pm, Niedziela 11 Luty 2018.

Zupa z brukwi, Rutabaga soup


Brukiew po latach zapomnienia powoli wraca na nasze stoły i bardzo się z tego cieszę. Nie tak dawno jarmuż był zapomnianym warzywem, dlatego, żeby go zjeść musiałam uprawiać go na działce. Obecnie dostępny jest niemal wszędzie i zapanowała moda na jego spożywanie. Miejmy nadzieje, że jego los podzieli brukiew, która popadła w zapomnienie pewnie, dlatego że była uważana za warzywo biedaków. Kojarzy się również z obozami koncentracyjnymi, o czym można przeczytać w niejednej książce.
Przez długą nieobecność w naszym menu została na tyle zapomniana, że większość ludzi nie ma pojęcia, co z nią począć. A można dosłownie wszystko. Świetnie smakuje na surowo, potraktowana jak kalarepka. Sprawdzi się w surówkach, jako dodatek do gotowanych ziemniaków, pieczona, jako składnik dań jednogarnkowych i oczywiście w zupach.
U mnie zupa jest zawsze pierwszą myślą, jeśli dopadłby mnie kiedykolwiek dylemat, co zrobić z jakiegoś warzywa, dlatego też zaczynam od przepisu na mój ulubiony krem z brukwi.
Zupa jest lekko słodka w smaku, dlatego ja podaję ją z odrobiną oleju chilli lub srirachą, żeby przełamać tę słodycz czymś ostrym. Nie jest to jednak obligatoryjne.

Zupa - krem z brukwi
Źródło: przepis własny

olej do smażenia,
1 por biała i jasnozielona część, pokrojona w plastry,
1 kg brukwi, pokrojonej w kostkę,
1/2 szklanki płatków migdałowych,
2 l bulionu warzywnego,
sól i pieprz,
natka pietruszki do podania,
olej chilli do podania (opcjonalnie).

Na suchej patelni podprażyć płytki migdałowe, aż się lekko zezłocą. Przyrumienione płatki odłożyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i smażyć, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z gorącym bulionem. Dodać płatki migdałowe (trochę odłożyć do ozdoby) i gotować całość do momentu, kiedy brukiew będzie miękka. Zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (4)

Harira

Autor: thiessa @ 10:27pm, Wtorek 2 Styczeń 2018.

Harira


Harira to najbardziej znana zupa Maghrebu, najpopularniejsza zwłaszcza w Maroku. Przepisów na tę zupę jest mnóstwo. Obowiązkowe są ziarna soczewicy i ciecierzycy oraz przyprawy i kolendra. Najczęściej gotuje się ją z dodatkiem baraniny lub wołowiny, ale zdarza się też kurczak. Zupę można zagęścić makaronem, ryżem lub kuskusem ja jednak wolę wersję bezwęglowodanową. Powód jest prosty. Zupa po odgrzaniu na drugi dzień zyskuje na smaku, natomiast rozgotowany ryż czy makaron już nie bardzo.
Taka zupa jest tak aromatyczna i rozgrzewająca, że idealnie nadaje się na nasze zimy. Może się wydawać dziwne, że tak rozgrzewająca zupa (słowo "harira" pochodzi z arabskiego "harr", co oznacza gorący) jadana jest w gorącym klimacie. Wszystko jednak ma swoje wytłumaczenie. Podczas ramadanu ma za zadanie przywracać siły muzułmanów po całodziennym poście. Gorące dania w gorącym klimacie regulują również temperaturę ciała. Kiedy byłam małą dziewczynką mama zawsze mi powtarzała, że najlepiej podczas upału ugasi pragnienie gorąca herbata i podawała za przykład pracowników hut, pracujących w wysokich temperaturach, którzy zawsze ratują się gorącymi napojami. 
Zwykle robię te zupę według zupełnie innego przepisu, ale tym razem ugotowałam ją według przepisu ze świetnej książki Ewy Szyc-Juchnowicz, która wychowała się w Algierii i wie wszystko o przyprawach.

Harira

Źródło: "Przyprawy" Ewa Malika Szyc-Juchniewicz

300 g mielonej baraniny (u mnie wołowina),
100g suchej zielonej soczewicy,
200 g ugotowanej ciecierzycy,
2 duże cebule, posiekane,
4 łodygi selera naciowego, posiekanego,
2 bataty, pokrojone w kostkę,
oliwa do smażenia,
1 łyżka imbiru w proszku,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka kuminu,
sól,
1 puszka pomidorów pelati,
1 pęczek kolendry,
pasta harissa do smaku.

Podsmażyć na oliwie cebulę z selerem. Kiedy cebula się zezłoci dodać mięso, przyprawy i sól. Wlać 3 litry wody ( ja nie lubię rzadkich zup, więc wlałam mniej) i dodać bataty. Po zagotowaniu dodać soczewicę oraz ciecierzycę.
Gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Dodać pomidory, gotować jeszcze 10 minut, po czym dodać kolendrę. Zagotować i skorygować smak.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (9)

Piernik staropolski bez dojrzewania

Autor: thiessa @ 12:36am, Sobota 23 Grudzień 2017.

Piernik staropolski bez dojrzewania, Old-Polish gingerbred without mature


Któż nie zna przepisu na tradycyjny piernik staropolski z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole"? To już wieloletnia tradycja, że w listopadzie przygotowuję ciasto, żeby dojrzewało do Świąt. A co zrobić, kiedy zapomnieliśmy nastawić ciasto? Można zrobić piernik staropolski bez dojrzewania wg przepisu Pawła Małeckiego z wydanej przez Lidl w tamtym roku książki. Piernik można upiec już 2 tygodnie przed Świętami i przechować go w chłodnym i ciemnym miejscu (nie w lodówce) a czas przed samymi Świętami poświęcić na inne potrawy. Można go też upiec dzień wcześniej. Ja zrobiłam tak w zeszłym roku. Upiekłam też oczywiście tradycyjną wersję. Obie wersje znakomite.

Ciasto:

200 g masła,
150 g miodu,
1 opakowanie przyprawy do piernika (40g), u mnie samodzielnie zrobiona, bez wypełniaczy, więc trochę mniej,
15 g kakao,
3 szczypty kardamonu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
4 duże jajka,
50 g cukru trzcinowego,
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
80 g mąki pszennej tortowej,
20 g mąki ziemniaczanej,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody,
50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych,
250 g powideł śliwkowych.

Polewa czekoladowa:

100 ml śmietanki 30%,
30 g miodu,
100 g czekolady deserowej,
100 g czekolady mlecznej,
20 g miękkiego masła

400 g masy marcepanowej,
100 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych.

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło oraz miód. Dodać przyprawę piernikową, kakao, kardamon i cynamon, całość podgrzać do temperatury ok. 60°C – nie można dopuścić do zagotowania.. Zestawić masę z ognia i odstawić, żeby ostygła do temperatury pokojowej.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć trzy rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodać stopniowo do masy jajecznej. Następnie wlać masę miodową z przyprawami. Wymieszać dokładnie całość a na końcu dodać pokrojone drobno orzechy włoskie.

Blaszkę o rozmiarach 32x10 wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C (bez termoobiegu) na 30-40 minut. Upieczone ciasto przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Wystudzony piernik wyrównać od góry, ścinając wierzch. Odwrócić spodem do góry i przekroić na trzy równe części. Podgrzać powidła i gorącymi przełożyć piernik. Posmarować też wierzch oraz wszystkie boki.
Rozwałkować masę marcepanową na grubość 2-3 mm i obłożyć nią piernik. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Rozgrzać w rondelku na małym ogniu składniki polewy i lekko przestudzić. Ciepłą polewą pokryć cały piernik. Wierzch posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawić piernik do stężenia.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (5)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • luty 2018
    • Zupa z brukwi
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

AxobeAxobeAxobeAxobe
http://galpig.com/index.php?option=com_k2&view...
vsdAxobe @ 4:34pm, 14 Kwiecień 2018

lqzeyjmjjdhiot
brand viagra <a href="http://canadiannowv....
bfsxSmeby @ 8:21pm, 12 Kwiecień 2018

oggrimjmjneovmu
http://www.sangiza.com/forums/topic/need-a-payday-...
rvyinsix @ 6:43pm, 10 Kwiecień 2018

fzfttbqghn
Still thinking I had pulled some muscles, I went t...
Lfrmutty @ 12:15am, 6 Kwiecień 2018

dxutmsnxud
This makes sense since weight loss and metformin a...
LahIdort @ 2:44am, 5 Kwiecień 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów