<<Strona główna

Bawarska zupa brukselkowa

Autor: thiessa @ 11:22pm, Wtorek 21 Marzec 2017.

Bawarska zupa brukselkowa, Bavarian brussel sprouts soup


Zupę robiłam w styczniu, więc w środku sezonu brukselkowego ale brak czasu nie pozwolił mi na publikacje jej na blogu. Kalendarzowa wiosna, co prawda już się rozpoczęła, ale jak to na przednówku wszelkie dania kapustne są mile widziane. Poza tym wcale nie jest jeszcze tak ciepło i miska rozgrzewającej zupy się przyda. Dla miłośników brukselki jak znalazł.

Bawarska zupa brukselkowa
Źródło: " Apetit" 1/2015 wydanie czeskie

1 kg brukselki,
1 cebula, drobno posiekana,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki kminku,
50 ml białego wina (u mnie domowe z kwiatów czarnego bzu),
750 ml wywaru warzywnego,
250 ml śmietanki kremówki,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz.

Brukselkę oczyścić i naciąć każdą od strony łodygi na krzyż. Wrzucić do goręcej, osolonej wody i gotować przez 15 minut. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie.
Cebulę zrumienić na oleju i maśle. Dodać majeranek, kminek i zalać winem. Chwilę gotować, aż wino trochę odparuje. Wlać wywar i śmietankę. Gotować przez 5 minut.
Część brukselek pokroić i odłożyć do dekoracji, resztę wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę zmiksować na gładko. Podawać ozdobioną odłożoną brukselką i ze świeżym pieczywem.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (1)

Klopsiki nadziewane brukselką

Autor: thiessa @ 12:03am, środa 1 Luty 2017.

Klopsiki nadziewane brukselką, Meatballs with hidden brussels sprouts


Nie wiem, co jest fajniejsze w tym daniu. Czy element zaskoczenia na twarzach domowników po rozkrojeniu klopsika, czy nazwa tego dania w języku czeskim: masové koule se schovanými kapustičkami. W każdym razie jest warte polecenia dla miłośników brukselki. Kiedy mamy ją jeść jak nie teraz w pełni sezonu?

Klopsiki nadziewane brukselką
Źródło: " Apetit" 1/2015 wydanie czeskie

20 mniejszych brukselek, naciętych na dole na krzyż,
oliwa do smażenia,
1 cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
300 ml białego wina (u mnie z kwiatów czarnego bzu),
400 ml passaty pomidorowej,
600 ml rosołu z kury lub mocnego wywaru warzywnego,
1/2 łyżeczki oregano,
1/4 łyżeczki tymianku,
1/4 łyżeczki rozmarynu,
4 łyżki bułki tartej,
1/4 czarownej papryki, drobno posiekanej,
1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanego,
500g mielonego mięsa wołowego (można użyć wołowo-wieprzowego),
1 żółtko,
sól i pieprz.

Brukselkę obgotować przez 2-3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej cebulę na złoty kolor. Kiedy będzie już gotowa dodać czosnek. Smażyć pół minuty. Wlać 100 ml wina i odparować. Odstawić zawartość patelni do ostudzenia.
W sporym rondlu zagotować passatę z bulionem i pozostałym winem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
W misce wymieszać mięso z bułką tartą, żółtkami, natka pietruszki i zawartością patelni. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Mięso podzielić na kulki takiej wielkości jak brukselki. W każdą kulkę wcisnąć brukselkę i obtoczyć ją dokładnie mięsem.
Na patelnię po cebuli dolać oliwę i obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone klopsiki przełożyć do sosu i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Klopsiki na następny dzień są jeszcze smaczniejsze.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (5)

Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese

Autor: thiessa @ 10:43pm, Wtorek 17 Styczeń 2017.

Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese, Rice noodles with tofu-bolognese


Chociaż wegetariańskie jedzenie cenię bardziej od tego mięsnego to szczerze przyznać muszę, że wersja oryginalna bolognese jest smaczniejsza. Nie ma jednak jak mała odmiana, zwłaszcza, że danie nie dość, że zostało przerobione na wersję wegańską, to jeszcze zostało stuningowane w ten sposób, że wszystkie jego elementy tworzą zgrabnie danie o charakterze azjatyckim. W zasadzie można zapomnieć, jaki był pierwowzór i potraktować je jako oryginalne danie.

Makaron ryżowy z sosem tofu-bolognese
Źródło: "Slowly veggie!" 2/2015

2 łyżki oleju,
1 cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
200g marchwi, pokrojonej w 1 cm kostkę,
2 czerwone papryki, pokrojone w drobna kostkę,
30g świeżego imbiru, drobno posiekanego,
500g wędzonego tofu, pokruszonego palcami, niezbyt drobno,
2 mini główki pak-choy'a, przeciętego wzdłuż na pół,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 l wywaru warzywnego,
300g makaronu ryżowego wstążki,
100 ml sosu sojowego,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (jeśli będzie taka potrzeba)

Olej rozgrzać na głębokiej patelni a najlepiej w woku. Smażyć cebulę cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Dodać czosnek, imbir, paprykę i marchewkę. Smażyć mieszając dalsze 2 minuty. Dorzucić tofu i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać wywar, dodać koncentrat, wymieszać a na wierzchu położyć pak-choy. Wszystko gotować 10 minut od momentu zagotowania, jednak kapustę po 5 minutach przełożyć na drugą stronę.
Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Pak-choy wyjąć i odłożyć tak, żeby nie wystygł.
Sos sojowy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do bolognese w woku. Jeszcze raz zagotować. Jeśli sos będzie wystarczająco gęsty ten etap można pominąć, ja pominęłam.
Gotowy makaron podawać z sosem tofu-bolognese w towarzystwie pak-choy'a.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (7)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • marzec 2017
    • Bawarska zupa brukselkowa
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów