<<Strona główna

Tofu w sosie z czarnej fasoli

Autor: thiessa @ 6:09pm, Niedziela 14 Maj 2017.

Tofu w sosie z czarnej fasoli,Tofu in black bean souce


Czarna fermentowana fasola to jeden z tych dodatków, który zawsze warto mieć w lodówce. Kosztuje niewiele a sprawia, że dania zyskują zupełnie inny wymiar. Dodana w niewielkiej ilości do mięsa, ryby, czy tofu potrafi odmienić każde danie. Trzeba tylko pamiętać, żeby ją przed użyciem dokładnie wypłukać z soli, bo inaczej danie będzie za słone.
Ostatnio gotowałam po filipińsku z dłuższymi przerwami, bo to kuchnia za bardzo mięsna jak na mój gust. Bardzo mnie ucieszyło to danie, kiedy je znalazłam. Zrobiłam a później było jeszczcze kilka powtórek.
 
Tofu w sosie z czarnej fasoli
Źródło: panlasangpinoy.com

450g tofu, pokrojonego na 2 cm kawałki
1/2szklanki wywaru warzywnego,
2 łyżeczki wina ryżowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1łyżka sosu sojowego,
2 ząbki czosnku, posiekane,
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
kawałek imbiru wielkości kciuka, posiekany,
2 łyżki fermentowanej czarnej fasoli (tausi),
6 cebulek dymek, pociętych na kawałki długości 3 cm,
1/2 szklanki pokrojonej czerwonej papryki,
2 szklanki pokrojonego na kawałki pak-choy'a (kapusta pekińska też może być),
1/2 łyżeczki soli (jeśli czujecie taką potrzebę),
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
olej do smażenia.

W misce wymieszać wywar z olejem sezamowym, sosem sojowym, winem ryżowym, skrobią kukurydzianą, solą i pieprzem.
Rozgrzać w woku lub głębokiej patelni olej, wrzucić tofu i obsmażyć na złoty kolor. Wyjąć z woka i odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jeśli jest taka potrzeba dolać do woka olej i wrzucić imbir z czosnkiem. Smażyć chwilę i dodać fermentowaną fasolę. Smażyć minutę. Dodać do wola czerwoną paprykę i smażyć przez 3 minuty. Wrzucić z powrotem tofu i smażyć przez minutę. Na koniec dodać pak-choy'a i dymkę. Smażyć przez 2 minuty. Wlać sos i gotować do momentu, kiedy zacznie gęstnieć. Podawać z ryżem.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Sardynki z chayote

Autor: thiessa @ 8:30pm, Niedziela 30 Kwiecień 2017.

Sardynki z chayote, Sardines with chayote


Ten popularny na Filipinach przepis to idealny sposób na wykorzystanie sardynek w puszce. Założę się, że większość ludzi nie wyobraża sobie dla nich innego zastosowania jak zjedzenie ich z chlebem lub dodanie do awanturki. Super, jeśli uda się Wam kiedyś zdobyć kolczocha jadalnego, zwanego w większości krajów chayote. Pisałam o tym warzywie tutaj. Jeśli jednak pozostaje on w sferze marzeń to wystarczy użyć cukini, kabaczka lub patisona.

Sardynki z chayote (dla 2 osób)
Źródło:  panlasangpinoy.com

1 mała puszka sardynek w sosie pomidorowym (125g),
1 średni kolczoch jadalny (chayote) lub mała cukinia,
1 średnia czerwona cebula (dałam zwykłą),
5 ząbków czosnku, posiekanych,
1/2 szklanki wody,
1 1/2 łyżki sosu rybnego,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
2 łyżki oleju.

Na patelni rozgrzać olej. Kiedy będzie gorący wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko zmięknie. Dodać czosnek i chayote. Smażyć około 3 minut. Dodać sardynki, wodę, sos rybny oraz pieprz. Gotować jeszcze przez 3-5 minut.
Podawać z ryżem.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (1)

Fasola z kiszoną kapustą

Autor: thiessa @ 10:15pm, Piątek 7 Kwiecień 2017.

Fasola z kiszoną kapustą, Bean with sauerkraut, боб с кисело зеле на фурна


Fasolka z kiszoną kapustą (bułg. боб с кисело зеле на фурна) to typowe zimowe danie Bułgarów, bardzo proste i zdrowe. Tajemnica jego oryginalności polega na przenikaniu się smaków. Fasolka połączona z kapustą zyskuje bardzo ciekawy, kwaskowaty posmak.
U mnie danie to było robione w listopadzie i zostawiłam je sobie do opublikowania a blogu na przyszły rok. Jednak znowu jest zimno, i deszczowo i jak to na przednówku nie ma jeszcze świeżych, gruntowych warzyw. Nie wiem jak Wy, ale ja mam w tej sytuacji ochotę na właśnie takie rozgrzewające dnia. 

http://sfinjak.wroclaw.pl//images/kulinarne/bulgarska/dsc_3205b.jpg

W Bułgarii fasolę z kiszoną kapustą zapieka się w glinianym garnku


Fasola z kiszoną kapustą
Źródło: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach" Iliana Genew-Puhalewa

2 kubki fasoli,
5 garści posiekanej kiszonej kapusty dobrej jakości,
1 cebula, drobno posiekana,
8 łyżek oliwy,
czubryca lub cząber
pieprz,
słodka czerwona mielona papryka.

Fasolę zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na 8 godzin lub na całą noc. Po namoczeniu zmienić wodę i ugotować do miękkości. Wymieszać fasolę z kapustą i 5 łyżkami oliwy.
Na pozostałej oliwie usmażyć cebulę, doprawić ją papryką, czubrycą, pieprzem oraz ewentualnie solą.
Przełożyć fasolę z kapustą do żaroodpornego naczynia, dodać podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć. Można folią aluminiową, jeśli jest problem z odpowiednią pokrywką. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 1 godzinę.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (1)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • maj 2017
    • Tofu w sosie z czarnej fasoli
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów