<<Strona główna

Pitu

Autor: thiessa @ 11:37pm, Wtorek 24 Październik 2017.

Pitu


To już właściwie ostatni moment, żeby zrobić sobie pyszne weekendowe śniadanie. Większość pomidorków koktajlowych jest jeszcze wystarczająco słodka a i paprykę i cukinię jeszcze dostaniemy przyzwoitą w przystępnej cenie. Idea parowania mąki ryżowej z wiórkami kokosowymi bardzo przypadła mi do gustu. Powstaje coś, co przypomina odrobinę drobne kluseczki w stylu galuszków a trochę kuskus. Danie można podać w wersji wytrawnej albo słodkiej. Ja z reguły nie jadam słodkich śniadań, więc u mnie wersja wytrawna.
Najlepsze jest to, właśnie w ostatnim czasie zaczęło za mną chodzić takie śniadanie przypomniałam sobie, że mam w komputerze zdjęcia z zeszłego roku. Spojrzałam na datę i okazało się, że są dokładnie sprzed roku, z 23 października. Zapraszam, zatem na Sri Lankę.

Pitu
Żródło: "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karolina i Maciej Szaciłło

50 g wiórków kokosowych,
100 g mąki ryżowej (najlepiej z brązowego ryżu) lub ryżu (najlepiej brązowego) zmielonego w młynku do kawy,
szczypta nierafinowanej soli,
ok. 200 ml wody

Wersja wytrawna:

2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego,
1/2 cebuli, posiekanej,
1 ząbek czosnku, drobno posiekany (opcjonalnie),
kawałek imbiru wielkości połowy kciuka starty na tarce o drobnych oczkach,
1/2 zielonej papryczki chilli z pestkami lub bez, drobno posiekanej,
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę,
1/2 cukini, pokrojonej w drobną kostkę,
100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
1-2 łyżeczki lankijskiej mieszanki curry lub gotowej mieszanki curry,
nierafinowana sól do smaku,
sok z cytryny lub limonki do smaku,
kolendra do podania

Wersja słodka:

Mleko roślinne (ok. 400 ml; sojowe, ryżowe lub owsiane)
Wybrana substancja słodząca, np. melasa buraczana, jęczmienna lub kukurydziana do smaku.

Przygotować pitu. Suche składniki wymieszać w misce, następnie wlać odrobinę wody i szybko mieszać rózgą, aby rozprowadzić ją równomiernie w mące i wiórkach. Czynność powtarzać do momentu, kiedy mąka i wiórki zaczną przypominać granulki wyglądające jak kuskus. Czynność kontynuować, aż granulki się powiekszą.Trzeba jednak pamiętać, aby zbytnio się nie posklejały. Granulki przesypać do parowara lub wysmarowanej olejem wkładki do gotowania na parze. Gotować na parze 10-15 minut. Po paru minutach można je delikatnie wymieszać widelcem. Pitu po ugotowaniu nie powinno mieć mącznego smaku.

Wersja wytrawna. Na tłuszczu podsmażyć cebulę. Kiedy się zrumieni dodać czosnek, imbir i chilli. Uważać żeby ich nie przypalić, powinny się zeszklić. Dodać paprykę, obsmażać 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię. Smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać pomidorki i wsypać curry.Wymieszać,podsmazyć jeszcze przez chwilę. Dodać sok z cytryny lub limonki do smaku. Połączyć z pitu. Przed podaniem można również posypać kolendrą.

Wersja słodka. Pitu połączyć z mlekiem roślinnym i dowolną substancją słodzącą.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (4)

Paprykarz z grzybów

Autor: thiessa @ 7:54pm, Niedziela 8 Październik 2017.

Paprykarz z grzybów, Gombapaprikás, Hungarian mushroom paprikash


Muszę się przyznać, że nie lubię zbierać grzybów, ani nie znam się na grzybach. Nie przepadam też za daniami ze świeżych grzybów ze względu na ich ślimakowatą konsystencję. Mój Małżonek wręcz przeciwnie. Lubi chodzić po lesie, przepada za daniami grzybnymi a co najważniejsze znakomicie się na nich zna. Ponieważ w tym roku grzybów w lasach pod dostatkiem wybrał się z Synem i nazbierał dwa duże koszyki podgrzybków, borowików, maślaków, piaskowców i koźlarzy. Większość została wysuszona. Część Małżonek zrobił tradycyjnie w sosie śmietanowym a ja postanowiłam przyrządzić odrobinę w trochę mniej oczywisty sposób i przygotowałam węgierski gulasz z grzybów. W jednej z moich książek, o kuchni węgierskiej, bardzo grubym odpowiedniku tradycyjnej kuchni polskiej, autorstwa Elek Magyara (taki węgierski odpowiednik naszej Ćwierczakiewiczowej, który żył na przełomie XIX i XX w.) znalazłam przepis na paprykarza z grzybów w wersji podstawowej, nawet bez podanych proporcji składników: grzyby, trochę smalcu, trochę cebuli, papryka, sól, śmietana. W drugiej książce składniki identyczne, ale tym razem z ilościami, które jakoś średnio mi odpowiadały. 1/2 łyżeczki papryki na 600g grzybów? Jaki to paprykarz, skoro papryki jak na lekarstwo? Udałam się na rekonesans po stronach internetowych i namierzyłam wypasioną wersję paprykarza, która najbardziej mi odpowiadała. Może nie jest to zbyt wiarygodne źródło, ale całokształt niczego sobie. Zmniejszyłam jedynie ilości płynów: bulionu i śmietany. Paprykarza podałam tradycyjnie z galuszkami.

Paprykarz z grzybów (gombapaprikás)
Źródło: efa.re

3 łyżki oleju (w wersji ortodoksyjnej należy użyć smalcu),
1 mała cebula, pokrojona w kostkę,
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę,
1 średniej wielkości pomidor, pokrojony w kostkę,
2 łyżki papryki,
300g leśnych grzybów, pokrojonych na kawałki,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 szklanki bulionu warzywnego,
1/2 szklanki śmietany,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Rozgrzać na patelni olej lub smalec, wrzucić cebulę i paprykę a kiedy cebula się zrumieni dodać czosnek i smażyć przez minutę. Odstawić patelnię z ognia, odczekać chwilę, aż tłuszcz ostygnie i wmieszać paprykę. Dodać grzyby i pomidory. Podsmażać grzyby, aż przestaną być surowe. Wlać bulion i gotować do momentu, kiedy będą miękkie. Powoli dodać śmietanę w temperaturze pokojowej i podgrzać. Przyprawić paprykarz do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (7)

Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen

Autor: thiessa @ 11:25pm, Niedziela 1 Październik 2017.

Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen, Misua with ground beef and zucchini soup


Nazwałam te zupę przekornie rosołem z dodatkami, bo w istocie tak właśnie wygląda. Jeśli już ugotujemy w niedzielę rosół, to można go na następny dzień przerobić na filipińską zupę. Oryginalnie do zupy wykorzystuje się makaron misua, którego nie można u nas kupić, ale jest on identyczny jak cienki, pszenny makaron somen z dostaniem, którego nie ma już problemu. Nabędziemy go w sklepach z azjatycką żywnością, oraz niemal w każdym supermarkecie na regale z kuchnią egzotyczną. Jeśli w okolicy nie sprzedają przepiórczych jajek, można użyć jajek kurzych. Ja akurat przepiórcze często mam na stanie, bo przepada za nimi moja córka. Do przyrządzenia tej zupy użyłam chayote, którego miałam pod dostatkiem po powrocie z Filipin, ale to właśnie cukinia występuje w przepisie podstawowym a chayote jest alternatywą. Gorąco zachęcam do zrobienia tej zupy, bo jest bardzo smaczna.

Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
Źródło: panlasangpinoy.com

1 l esencjonalnego rosołu z kury lub wołowiny,
olej do smażenia,
a mała cebula, posiekana,
4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
225g mielonej wołowiny,
1 cukinia, pokrojona w kostkę,
1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki,
10 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo,
sos rybny,
świeżo zmielony czarny pieprz,
110-170 g makaronu somen (misua)

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać czosnek, smażyć parę sekund i dodać wołowinę. Smażyć do momentu, kiedy kolor zrobi się lekko brązowy. Zawartość patelni włożyć do rosołu i gotować przez 15 minut. Dodać cukinię i gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić sosem rybnym i pieprzem. Wrzucić ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaron. Gotować przez 3 minuty a następnie wrzucić przepiórcze jajka i cebulkę dymkę. Rozlewać zupę do miseczek.

Related Posts with Thumbnails

komentarze (0)

Wcześniejsze Późniejsze

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • październik 2017
    • Pitu
    • Paprykarz z grzybów
    • Rosół z cukinią, przepiórczymi jajeczkami i makaronem somen
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów